Man zit op heuvel

Vind jij jezelf de moeite waard? Vergroot je eigenwaarde, maak werk van je kernwaarden

Vind jij jezelf de moeite waard? Vergroot je eigenwaarde, maak werk van je kernwaarden

Het gevoel dat je wat waard bent en iets betekent, los van hoe anderen over je denken, is bepalend voor je functioneren. Hoe merk je dat je een lage eigenwaarde hebt en wat kun je eraan doen?

> Deze blog maakt deel uit van een serie blogs over het creëren van een realistischer zelfbeeld 

Vijf voorbeelden van lage eigenwaarde

Er zijn veel voorbeelden te noemen waaraan je kunt merken dat jouw eigenwaarde wel eens te laag zou kunnen zijn.

  1. Je hebt het niet meer zo naar je zin op je werkplek. Je hebt nog geen serieuze stappen genomen om er iets aan te veranderen. Je schuift dat voor je uit en intussen ben je alweer jaren verder en zit je nog steeds op dezelfde plek.
  2. Het lijkt je leuk om iets te ondernemen met een vriend of vriendin. Maar ja, iedereen heeft het druk met z’n eigen leven. Ze hebben wel wat beters te doen dan met jou af te spreken, denk je.
  3. Je bent attent. Heeft een ander je nodig, dan kunnen ze op jou rekenen. Soms lijkt het wel of je beter voor een ander zorgt dan voor jezelf.
  4. Je bent ondernemer en helpt je klanten graag, maar je vraagt eigenlijk te weinig voor de diensten die je levert.
  5. Je hebt een verlies meegemaakt en dat doet pijn. Je verbergt jezelf én je pijn, want wie zit er nou op een berg verdriet te wachten?

Verbeter je zelfbeeld

Eigenwaarde is het beeld dat je op emotioneel niveau van jezelf hebt, zonder daarbij redelijk of logisch te zijn. Eigenwaarde heeft niets te maken met hoe je overkomt. Iemand kan bijvoorbeeld zelfverzekerd overkomen, maar vanbinnen weinig eigenwaarde ervaren. Het beeld dat je van jezelf hebt, is in de loop van je leven ontstaan. Je kunt met gerichte oefeningen je zelfbeeld en daarmee je eigenwaarde verbeteren.

Ervaar meer eigenwaarde

Hoe fijn zou het zijn als je meer eigenwaarde gaat ervaren? Waardoor je beslissingen durft te nemen die je leven ten goede veranderen. Waardoor je jezelf de kans gunt om wél de baan te vinden die beter bij je past. Je tijd te besteden aan vrienden waar je wél energie van krijgt. De troost te ervaren bij mensen die er voor je zijn als je verdrietig bent.

Jouw kernwaarden

Eigenwaarde gaat ook over jouw kernwaarden. Wat is belangrijk voor je? Je gaat namelijk je eigen-waarde sterker voelen als je in je leven weet wat je kernwaarden zijn, en als je voor die kernwaarden gaat kiezen. Zelfs als er dingen in je leven gebeuren waar je niet om gevraagd hebt. Dan nóg kun je jouw kernwaarden ervaren. Zelfs in die onprettige omstandigheden kun je ervoor kiezen om trouw te zijn aan je kernwaarden. Zo word je geen slachtoffer van situaties, ook al overkomen ze je. Want er is altijd ruimte om te bepalen hoe je met de situatie omgaat. Je kunt zelfs in zo’n situatie groeien, waardoor je eigenwaarde toeneemt.

Waardegestuurd leven

Misschien denk je nu: ‘Wat bedoelt ze hiermee? Soms is het leven toch gewoonweg kl*te?!’ Ja, dat is zo. Dat ken ik. Daar ben ik ook geweest. En op die plek ga ik ongetwijfeld weer terechtkomen. Het leven heeft soms dingen in petto die pittig zijn. Met vallen en opstaan heb ik geleerd om ‘waardegestuurd te leven’. In het stervensproces van mijn vader kon ik bijvoorbeeld mijn kernwaarde ‘liefde’ voluit leven.

Levensgebieden

In de verschillende levensgebieden heb ik, net als iedereen, andere kernwaarden die belangrijk voor me zijn. In je werkende leven kan dat bijvoorbeeld autonomie zijn. Met je partner zou intimiteit een kernwaarde kunnen zijn. Je leven kan een boeiende reis worden als je waardegestuurd gaat leven. Dat gun ik je!

Zelfbeeldtraining

Wil je eigenwaarde ervaren? Wil je duidelijker krijgen welke kernwaarden voor jou belangrijk zijn en daar bewust voor kiezen in je leven? Neem dan deel aan de Zelfbeeldtraining die twee keer per jaar start, in januari en in juni. De video hieronder is een opname van een instagram live. Iedere vrijdag om 17:00 uur ben ik live op instagram. Je bent daar natuurlijk van harte welkom. In de live die je hieronder kunt bekijken is het thema eigenwaarde. Eigenwaarde is het tweede dagdeel van de Zelfbeeldtraining.

Laat mij via het contactformulier weten dat je belangstelling hebt. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op om vrijblijvend met jou te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.