ZORG

Individuele therapie

Bij welke problemen kan ik helpen

In ons bestaan kunnen we onszelf soms flink tegenkomen. Je kunt vastlopen, je belemmerd voelen in wie je wil zijn, je kunt onvrede ervaren of je afvragen hoe het anders zou kunnen. Soms gebeurt er iets in je leven waardoor je uit balans raakt. Je maakt iets traumatisch mee, je verliest een dierbare, je hebt problemen met je gezondheid, of je verliest bijvoorbeeld je baan. Er verandert iets in je leven waar je niet op voorbereid was of niet tegen opgewassen (b)lijkt te zijn. 

Dit is slechts een kleine greep uit de problemen waarmee je in mijn praktijk terecht kunt. Ook als jouw specifieke klacht er niet bij staat, kun je met mij contact opnemen.

Voordat we een afspraak maken, overleggen we altijd even om te kijken of deze praktijk voor jou de juiste plek zou kunnen zijn. Ik vind het belangrijk dat jij snel passende ondersteuning krijgt. Je kunt mij bellen (mobiel o6-51164030) of mailen (meinou@bos-psycholoog.nl). Ik bel je zo snel mogelijk terug.

Behandelmethodes

De sessies duren gemiddeld een uur en vinden meestal 1 keer in de 2 weken plaats. We evalueren de voortgang regelmatig om na te gaan of je voldoende aan de begeleiding hebt en of je voldoende positieve veranderingen bemerkt. We werken zo efficiënt mogelijk. Ik maak gebruik van verschillende methodes, waaronder EMDR (www.emdr.nl), CGT (cognitieve gedragstherapie zie www.vgct.nl), Pesso (www.pessotherapie.nl), hypnose (www.nvvh.com), NLP (www.mindacademy.nl) en psychosynthese (www.psychosyntheseacademie.nl). De methoden zijn zowel gericht op het oplossen van je huidige problemen als op het helen van situaties uit je verleden die invloed hebben op je functioneren.

EMDR

Ik ga wat dieper in op EMDR omdat het een methode is die ik vaak gebruik, goede resultaten geeft en heel efficiënt is. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een bewezen effectieve behandelmethode om schokkende ervaringen te verwerken. Sommige gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in je leven.  Als herinneringen aan zo'n ingrijpende gebeurtenis zich aan je blijven opdringen, en je de ervaring steeds herbeleeft, je last hebt van schrik- en vermijdingsreacties en/of nachtmerries, dan zou je een post traumatische stress stoornis kunnen hebben. Een PTSS is goed te behandelen met EMDR.

EMDR procedure

Ik zal je vragen aan de gebeurtenis terug te denken met de beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die je ervaart bij die gebeurtenis. Terwijl je de gebeurtenis voor de geest haalt leid ik je af met geluiden die je door een koptelefoontje afwisselend links en rechts hoort. Of je volgt met je ogen mijn vingers die in een regelmatig tempo van links naar rechts bewegen. Of beiden, zowel geluiden als het volgen van mijn vingers met je ogen. Tussendoor vraag ik je dan wat je ervaart. Meestal komt er een reeks beelden, gedachten, gevoelens en ook wel lichamelijke gewaarwordingen bij je op gang. Je zult merken dat je herinneringen hun kracht en emotionele lading gaandeweg verliezen. Je herinneringsbeelden kunnen veranderen (vager worden, kleiner of verder weg bijvoorbeeld). Je kunt ook nieuwe inzichten krijgen waardoor de gebeurtenis een andere betekenis krijgt in je leven.

Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden naast PTSS ook een belangrijke rol kunnen spelen bij andere klachten zoals bijvoorbeeld depressie, negatief zelfbeeld en onzekerheid. Om deze reden gebruik ik EMDR ook regelmatig bij deze problemen.

Kosten

De kosten zijn € 80,- per sessie als je de sessies zelf betaalt. Mocht je een verwijsbrief van je huisarts hebben en er sprake zijn van PTSS, of een andere diagnose die in de basis GGZ behandeld kan worden, dan kun je de factuur bij je zorgverzekeraar indienen. De factuur wordt aan het eind van het traject meegegeven. Mocht je de factuur bij je zorgverzekeraar indienen dan zijn de kosten volgens de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit) ingedeeld in "producten". Er is een "product kort", een "product middel" en een "product intensief". Een product kort is € 505,00 (maximaal 294 minuten behandeltijd). Een product middel is € 860,0 (maximaal 495 minuten behandeltijd). Een product intensief is € 1350,00 (maximaal 750 minuten behandeltijd). De zorgverzekeraars betalen een percentage van de kosten. Welk percentage dat bij jouw zorgverzekeraar is kun je in de polisinformatie terugvinden. Ik heb geen contracten met zorgverzekeraars afgesloten. Let wel even op je eigen risico. Mocht je jouw eigen risico nog niet gebruikt hebben dit jaar, dan zal je zorgverzekeraar je eigen risico altijd eerst bij jou in rekening brengen voordat ze mee gaan betalen aan de behandeling.

Wachttijd

Er is momenteel een cliëntenstop voor verzekerde zorg.

Er worden tot nader orde geen nieuwe mensen meer aangenomen.

Er is nog wel plek in de Zelfbeeldtraining die 26 januari 2020 van start gaat (zie onder kopje Training).

Relatietherapie

In je relatie kun je van elkaar verwijderd raken. Soms ga je je gaandeweg meer en meer voor elkaar afsluiten of merk je dat je steeds meer strijd hebt en ervaar je teleurstelling, boosheid, verdriet, kilte of leegte. Soms ga je twijfelen of je nog wel bij elkaar wilt blijven. Relatietherapie kan helpen om duidelijk te krijgen of er genoeg basis is om met elkaar verder te gaan en hoe je weer dichter bij elkaar kunt komen en de verbinding weer aan kunt gaan. Het kan ook zijn dat je er tijdens de therapie achter komt dat je los wilt gaan komen van de relatie.

Ik ben "onpartijdig" en kan vanuit die positie met respect voor jullie beiden helpen om het gesprek (weer) constructief op gang te brengen zodat jullie elkaar weer kunnen horen.

Soms liggen er ingrijpende ervaringen aan relatieproblemen ten grondslag waardoor je van elkaar verwijderd bent geraakt. Als zo’n ervaring de aanleiding van jullie relatieproblemen is kan EMDR (www.emdr.nl) worden gebruikt zodat gevoelens, die bij de ervaring horen, meer tot rust kunnen komen. Daarna kan het gesprek beter op gang komen en kan er weer begrip voor elkaar ontstaan.

Een sessie duurt gemiddeld 1 ½  uur en vindt meestal 1 keer in de 2 weken plaats. In overleg wordt het aantal sessies bepaald waarbij regelmatig momenten van evaluatie worden ingepland waarin we bekijken of jullie voldoende aan de begeleiding hebben. Als je wilt overleggen of relatietherapie voor jou helpend zou kunnen zijn kun je mij bellen (mobiel 06-51164030) of mailen (meinou@bos-psycholoog.nl).

Kosten

De kosten zijn € 80,-  per sessie. Aan het eind van het traject wordt de factuur aan je meegegeven. Relatietherapie zit bij de zorgverzekeraars niet in het basispakket. Mocht relatietherapie in de aanvullende verzekering zitten dan kun je zelf de factuur bij je zorgverzekeraar indienen.

Wachttijd

Er is momenteel een cliëntenstop voor relatietherapie.

Er worden tot nader orde geen nieuwe cliënten meer aangenomen voor relatietherapie.

Er is nog wel plek in de Zelfbeeldtraining die 21 juni van start gaat (zie onder kopje Training).

 

X